Schietkist – 11 kanalen

project-sk-header

Al een geruime tijd wilde ik een schietkist gaan maken zodat ik met oud&nieuw (veilig) mijn siervuurwerk op een bepaalde tempo kan laten afgaan. Na wat speurwerk kwam ik de volgende schema tegen die ik heb gebruikt als basis voor mijn schietkist (alle credits gaan naar de officiële maker van de schema!).

Allereerst heb ik via internet een aantal dingen besteld, zoals speaker connectors, batterij houder, sleutel schakkelaar en natuurlijk een wireless relay. De wireless relay is voor ongeveer €30 te koop op eBay inclusief verzendkosten, de overige spullen is allemaal euro werk (wanneer je goed zoekt op het WordWideWeb). Als behuizing voor mijn schietkist heb ik een gereedschapkist gebruikt van het merk Curve, maar uiteraard kan ook een CD/DVD koffer gebruikt worden of iets anders.

Toen eenmaal alle spullen er waren ben ik begonnen met het uitzagen en schuren van de houten plaat waar alles op bevestig zou worden. Daarna via Photoshop een opmaat tekening gemaakt zodat ik wist waar straks de gaatjes moesten komen voor de speaker connectors. Tekening uitgeprint en met schilders tape vast gemaakt aan het hout. En het boren kon beginnen!

De bedoeling was om een 12 channel schietkist te maken maar de leverancier had maar 11 speaker connectors gestuurd in plaatst van 12 dus daarom zie je op mijn tekening maar 11 connectors. De gaten zijn gemaakt en ook zijn de gaten gemaakt voor de 2 LED lampjes en schakelaars. Nu is het tijd om te gaan solderen, begint met de speaker connectors. Om zelf een goed overzicht te houden heb ik gebruik gemaakt van rood&oranje kabels voor de plus kant en zwart/bruin voor de minus kant. Nadat de speaker connectors zijn gesoldeerd heb ik ook direct de schakelaars en LED lampjes gesoldeerd. Om ervoor te zorgen dat de LED lampjes niet klappen door een te hoge spanning heb ik een resistor er tussen gesoldeerd van 1k Ohm.

Tijdens de test (nog zonder de relay) bleek dat mijn veiligheidsschakeleaar verkeerd was gemonteerd, waardoor deze geen functie had. Wanneer ik namelijk de sleutel omdraait gaat het eerste lampje branden, echter voor de veiligheid heb ik nog een schakelaar er tussen gezet. Als deze ook wordt omgedraaid dan gaat het tweede lampje branden en staat er ook daadwerkelijk spanning op de relay. Echter omdat de tweede schakelaar verkeerd was gemonteerd stond er direct bij het omdraaien van de sleutel al spanning op de relay. Na wat kleine aanpassingen was dit probleem ook verholpen en werkte de extra veiligheidsfunctie ook.

Nu werd het tijd om de minus kabels aan elkaar te maken, hiervoor heb ik een kroonsteen gebruikt (het is niet zo netjes maar het werkt!). En uiteraard moest de relay nog worden aangesloten, allereerst heb ik de plus kabels afkomstig van de speaker connectors op maat gemaakt en aangesloten op de B punten op de relay. Daarna heb ik (om het overzichtelijk te houden) de plus kabel die in de relay gaat doorgelust naar alle A punten op de relay. Dit is nodig zodat er spanning op de plus kabel komt te staan, standaard geeft de relay namelijk geen spanning door.

Toen de plank even in de kist gelegd en gekeken of alles functioneerde, zie hieronder het filmpje! Wat er nu nog moet worden gedaan is een extra antenna erop zetten en de speaker connectors vast zetten.