[Citrix] XenServer VM boot order

3952

Wanneer je gebruikt maakt van Citrix XenServer is het wellicht weleens opgevallen dat als een VM eenmaal ge├»nstalleerd een live CD/DVD niet meer wordt gezien tijdens het opstarten. Om dit toch mogelijk te maken, moet de VM in “recovery mode” worden gezet.

Om de VM in recovery mode te zetten moet er worden ingelogd op de Xen host via SSH, allereerst moet de UUID van de VM achterhaal worden. De UUID kan je vinden in XenCenter maar kan ook worden achterhaald door het commando xe vm-list uit te voeren op de Xen host.

xe vm-list

uuid ( RO)           : bc609djc-2d1c-4d24-18c5-38c1d525d5ea
     name-label ( RW): server.example.nl
    power-state ( RO): running

Nu de UUID bekend is kan je met onderstaande commando de VM in “recovery mode” zetten, dit commando moet ook worden uitgevoerd op de Xen host.

xe vm-param-set HVM-boot-policy="BIOS order" uuid=[UUID van de VM]

In XenCenter is er nu een optie bijgekomen als je naar de eigenschappen van een VM gaat, namelijk de optie Boot options. Door DVD-Drive als eerste boot optie in te stellen zal de live CD/DVD nu wel worden gezien en gestart. Vergeet niet om het vinkje voor “DVD-Drive” aan te vinken!

xen_boot

Om de VM weer uit de “recovery mode” te halen voer je onderstaande commando uit en de VM heeft weer zijn originele status.

xe vm-param-set HVM-boot-policy="" uuid=[UUID van VM]