[Fortigate] VOIP/SIP no audio fix

fortigate-sipfix

Wanneer je gebruikt maakt van VOIP in samen werking met een Fortigate als firewall, dan is er een kans dat je problemen gaat ondervinden met eenzijdige audio. Dit komt omdat FortiOS twee opties waarmee de SIP headers en SDP parameters kunnen worden aangepast, echter door deze twee opties (die standaard aan staan) heb je kans dat het geluid niet goed wordt doorgestuurd.

Beide functies zijn alleen te deactiveren via de CLI, het is niet mogelijk om dit te doen vanuit de GUI. Allereerst gaan we de functie SIP ALG (Application-level gateway) uitzetten, deze functie kan helpen bij NAT gerelateerde problemen. Alleen is de functie vaak om een verkeerde manier ge├»mplementeerd waardoor het juist voor problemen zorgt bij SIP. Om deze functie uit te zetten moeten de volgende commando’s worden uitgevoerd.

[shell]config system settings
set sip-helper disable
set sip-nat-trace disable
end[/shell]

Als het geluid nog steeds niet werkt dan moet je ook SIP session-helper uitzetten, dit kan met de onderstaande regels. Met het volgende commando kan worden gekeken welk ID de SIP setting heeft binnen de Fortigate installatie. In mijn geval was het “edit 14”, dit is simpel te controleren door de naam/poort dat erbij staat.

[shell]show system session-helper
=========================
edit 14
set name sip
set port 5060
set protocol 17[/shell]

Met het volgende commando kan de SIP session-helper worden verwijderd/uitgeschakeld.

[shell]config system session-helper
delete 14[/shell]

Hiermee zou het no-audio probleem moeten zijn verholpen!