Macintosh Classic-i3 *Update 3*

Het was vandaag dan eindelijk eens mooi weer in Nederland en hoewel ik eigenlijk wilde gaan beginnen met de behuizing voor de TFT scherm ben ik toch maar begonnen met de behuizing.

De behuizing is namelijk erg vergeeld, dit komt vaak voor bij oude (spel)computers en schoonmaken met een sopje helpt meestal niet. De oplossing voor dit probleem is namelijk Retr0Bright dat zelf te maken is met een aantal ingrediĆ«nten. Er zijn verschillende soorten “recepten” online te vinden voor het maken van Retr0Bright, zelf heb ik vorig jaar verschillende recepten getest voor op het Tweakers.net forum. En daar ben ik erachter gekomen dat deze verhoudingen/ingrediĆ«nten het beste werken;

  • 60ml waterstofperoxide 30%
  • 2tl maizena
  • 1tl glycerine
  • Klein theelepelpuntje met Vanish Oxi

Roer dit alles lekker door elkaar zoals te lezen is in mijn post op het T.net forum en je hebt de ideale Retr0Bright combinatie!

Voor de mensen die willen weten wat Retr0Bright precies inhoudt zal ik het even uitleggen. Retr0Bright bestaat uit een bleekmiddel, bindmiddel en Oxi gen, de bleekmiddel (in mijn geval waterstofperoxide met een 30% basis) heb je nodig om de behuizing te bleken. Maar aangezien vloeistof er natuurlijk snel afdruipt moet je dit gaan verdikken, vandaar de bindmiddel (in mijn geval maizena). Het nadeel van maizena is dat het soms iets te snel gaat en dat het mengsel niet meer uit te smeren is, om dit op te lossen gebruik je glycerine zodat het iets vloeibaarder wordt.

Als dit mengsel klaar is moet je een Oxigen eraan toevoegen (het beste werkt die van Vanish zelf), Oxigen reageert namelijk op UV straling. Wanneer dit dan wordt vermengt met de bleekmiddel mengsel en in de zon wordt gelegd zal er een chemische reactie ontstaan. Wat er weer voor zorgt dat de behuizing zijn originele kleur krijgt.

Terug naar dit project, toen ik eenmaal de benodigdheden had klaargelegd en het mengsel had gemaakt kon ik de behuizing gaan insmeren. Het makkelijkste gaat het met een klein kwastje, aangezien je dan ook in alle hoeken en gaten kan komen. Nadat de behuizing helemaal was ingesmeerd, hebben ze ongeveer 2uur in de zon gelegen. Daarna heb ik de Retr0Bright van de behuizingen afgehaald door ze te wassen met water en heb ik ze nogmaals ingesmeerd met Retr0Bright.

Ongeveer 1,5 uur laten zijn ze weer schoongemaakt met water en ditmaal ook met wat zeep. En de behuizing heeft weer zijn oude grijze kleur terug! Nu nog even laten drogen in de zon en de behuizing is klaar.