Schietkist V2 *Update 1*

schietkist-v2

Zoals al eerder aangegeven vond ik mijn huidige schietkist niet optimaal, één van de dingen die ik anders wilde hebben was het aantal kanalen. Mijn vorige schietkist had “maar” 11 kanalen, de schietkist die ik nu ga maken zal bestaan uit 50 kanalen! Tevens zal het geen draadloos systeem meer worden maar een bekabeld systeem dat gebruikt maakt van DB-25 kabels. Aangezien het een groot project wordt, zal het in gedeeltes worden gemaakt. Het Mac project (dat nog niet af is) ga ik zeker nog eens afmaken, maar zal voorlopig in de kast blijven liggen.

Ik ben begonnen om een aantal spullen te bestellen, hieronder een gedeelte van mijn bestel lijstje:

 • 20x DB25 connectors (eBay)
 • 60x Speaker Terminals (eBay)
 • 4x Speaker Amplifier Terminal (eBay)
 • Verschillende kleuren kabels (dikte 18AWG ~ 26 AWG)
 • 100x 5MM LED houders (eBay)
 • 500x 5MM LEDjes (verschillende kleuren)
 • 500x 1K Ohm resistors (eBay)
 • 3x Key switch met sleutel (eBay)
 • 1x Toggle rocker switch (eBay)
 • 70x DPDT on-on toggle switch (eBay)
 • 5x Metal project box (eBay)

Zoals je kan zien koop ik het liefst mijn spullen via eBay!

Ik heb gekozen om eerst de boxjes te maken waar straks de ontstekers aan vast komen, na verschillende mogelijkheden als behuizing leek mij de metalen project boxjes het beste. De bedoeling is dat elke project box tien speaker terminals krijgt en één DB-25 connector. Om een soort van fall-back te creëren zal elke + kant dubbel worden bedraad, dit houdt dus in dan PIN1 en PIN14 beide zijn verbonden met de + kant van de eerste speaker terminal. PIN2 en PIN15 aan de tweede speaker terminal, PIN3 en PIN16 aan de derde, enzovoort. PIN11 / PIN12 / PIN13 / PIN24 / PIN25 zullen gezamelijk dienen als aarde.

db25

Om het voor mijzelf straks duidelijker te hebben maak ik gebruik van blauwe en wit/grijze kabels. Blauwe is voor de + kant en wit/grijs voor de – kant. Ik ben begonnen met een aantal DB25 connectors te solderen en ze daarna met krimpkousjes te ordenen.

De project boxjes hadden geen openingen, alleen een deksel kon eraf worden geschroefd. Om ervoor te zorgen dat de DB25 connector erin pastte heb ik aan de bovenkant met de dremel een opening gemaakt. Echter was de opening net te klein voor de connector, dus na wat minuten voorzichtig te hebben zitten vijlen was de opening perfect.

Nu waren de gaten aan de bovenkant aan de beurt, hieronder konden dan straks de speaker terminals in worden bevestigd. In Photoshop heb ik eerst een tekening gemaakt met daarop de boor gaten, deze uitgeprint en strak op de project box geplakt. Daarna met een 3MM boor de gaten geboord voor de schroeven en met een 5,5MM boot de gaten waar straks de + en – pinnen doorheen komen. Uit eindelijk zag het er dan zo uit.

Alle gaten waren geboord en het werd dus tijd om te gaan solderen, mijn nieuwe soldeerstation was toevallig ook net binnengekomen dus ik kan er meteen mee aan de slag!

Eerst bij alle 10 de speaker terminals een aarde draad gesoldeerd en gekrimpt zodat ik dit straks niet meer hoefde te doen als de + draden er al aanzaten. Daarna zoals al eerder uitgelegd de 2 plus draden gesoldeerd en gekrimpt, als laatste heb ik alle – draden aan elkaar gesoldeerd en netjes een krimpkous er omheen gedaan. De speaker terminals vast gemaakt met schroefjes en de eerst project box is klaar! Op naar de volgende 4 project boxjes, wat me voorlopig nog wel bezig gaat houden. Met deze box ben ik ongeveer 8 tot 10 uur bezig geweest… Oftewel, de volgende update zal pas over een paar weken zijn.