Timezone aanpassen / Synchroon laten lopen

Wanneer je bij een VPS hoster een VPS afneemt krijgt je meestal een default VPS afgeleverd. Het nadeel van deze VPS-en is dat er een tijdzone gebruikt wordt die niet gelijk loopt met de tijdzone waar jij je in bevindt. Dit probleem ondervond ik ook bij een VPS van IntoVPS.com, deze stond namelijk ingesteld in de tijdzone van Rusland.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden om de tijdzone aan te passen. Hieronder vindt je een 2 mogelijkheden om de tijdzone aan te passen. Ook vindt je een optie om de tijd te synchroniseren met een NTP tijdserver.

Dkpg-Reconfigure / Redhat-config

De makkelijkste manier om de tijdzone aan te passen is via dkpg-reconfigure, met deze commando is het mogelijk om een bepaalde applicatie opnieuw in te stellen.

Debian based distro: dpkg-reconfigure tzdata
RHEL based distro: redhat-config-date

Export optie

Een andere optie is om het direct aan te passen in het bestand waar de tijdzone is opgeslagen. Deze optie werkt bijvoorbeeld bij Ubuntu.

$ export TZ=Europe/Amsterdam
$ date

Je zou dan de volgende output moeten krijgen:
Fri Aug  9 21:52:01 CEST 201

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de tijdzone wel klopt maar op één of andere manier de tijd niet helemaal gelijk loopt met de atoomklok. Dit is heel simpel te verhelpen met ntpdate, doormiddel van de volgende commando's kan je de tijd weer gelijk laten lopen met de tijdzone dat is ingesteld.

Debian based distro:
$ apt-get install ntpdate
$ ntpdate pool.ntp.org
$ date

RHEL based distro:
$ yum install ntpdate
$ ntpdate pool.ntp.org
$ date