KPN iTV 4K – Eerste indruk

4k_kpn_01

Deze week was te lezen op Tweakers.net dat KPN was begonnen met het uitzenden op de eerste twee 4K zenders. Door een link in een reactie onder het nieuwsbericht is het mij gelukt om bij de eerste 1000 testers te horen. Vandaag kwam de nieuwe receiver binnen en deze meteen aangesloten!

Mijn eerste indruk is dat de receiver er erg strak eruit ziet, wat mij erg aanspreekt. Nadeel is wel dat de receiver een witte bovenkant heeft, wat dan weer niet helemaal goed past bij mijn zwarte TV meubel en andere zwart kleurige apparaten. De receiver is van het merk ZTE en heeft als typenummer ZXV8001 gekregen. De vorige generatie receivers van het merk Aris hadden alleen een 3,5″ jack aansluiten en een HDMI aansluiten, de 4K receivers beschikken naast de eerder genoemde aansluitingen ook over een USB poort en Optische audio poort.

Naast de receiver zit er in de doos ook nog een afstandbediening, set batterijen, HDMI kabel, power adapter, een 3,5″ jack kabel naar tulp kabel, UTP kabel en natuurlijk een handleiding. De afstandbediening is gelijk gebleven aan de afstandbediening die ook bij de Aris zat, mocht je dus net als ik een Logitech Harmony gebruiken dan hoeft er niets aangepast te worden.

4k_kpn_03

4k_kpn_02

Eenmaal de receiver aangesloten en aangezet, wordt er direct een update gedownload. Het downloaden, installeren en configureren duurt alles bij elkaar maximaal 5 minuten. Tevens wordt er als laatste stap gevraagd om je abonnementsnummer en pincode in te vullen zodat de receiver kan worden geactiveerd. Wat opvalt aan de laadschermen is dat er voor een modieuzer thema is gekozen, het is nog steeds de wel bekende blauwe kleur als de vorige generatie receiver. Echter door de net iets andere tint blauw en afgeronde hoeken ziet er er allemaal meer 2015~2016 uit.

4k_kpn_04 4k_kpn_05 4k_kpn_06 4k_kpn_07

4k_kpn_08

Op het moment van schrijven zijn er 2 zenders beschikbaar, namelijk Funbox 4K en KPN 4K UltraHD. Helaas zijn het geen kanalen waarop uitzendingen zijn reguliere TV programma’s, dit komt echter doordat nog geen enkele omroep uitzendt in 4K. Op het kanaal Funbox 4K worden voornamelijk korte filmpjes getoond, dit is variĆ«rend van een tentoonstelling van schilderijen tot korte speelfilms over draken. Het tweede kanaal, KPN 4K UltraHD, is een kanaal met telkens korte promo filmpjes van zenders/programma’s die binnenkort in 4K beschikbaar komen. Denk hierbij aan de halve finale en finale van het EK2016, dat wordt uitgezonden door Sporza HD Ultra en music videoclips die worden uitgezonden door de muziekzender XITE.

De muziekzender XITE gaat vanaf 1 september 2016 uitzenden en is te zien op kanaal 690 bij KPN.

4k_kpn_09 4k_kpn_10 4k_kpn_11 4k_kpn_12

De eerste indruk is over het algemeen erg positief, naast dat de 4K zenders erg scherp zijn (zoals je ook zou verwachten). Lijkt de receiver zelf ook sneller te reageren dan de vorige generatie. Het is nu wachten op de halve finale van EK2016 om de 4K beelden eens goed te bestuderen!