[Raspberry Pi] Kernel panic – not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block

rasp-01
Sommige Raspberry Pi eigenaren zullen bovenstaande melding wel herkennen, de Raspberry Pi is niet netjes afgesloten en wil nu niet meer opstarten. Nu zijn er 2 dingen die je kan doen, de Pi opnieuw installeren of het probleem oplossen. Opnieuw installeren is niet heel veel werk maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met een simpele commando kan je de Raspberry Pi weer tot leven wekken!

Om de onderstaande stappen te kunnen uitvoeren heb je wel een werkende Unix distro nodig. Zelf heb ik hier even gebruik gemaakt van een Ubuntu Live CD.

Steek de SD kaart of USB stick van je Pi in de PC. Open de terminal van je disto en zorgt dat je root rechten krijgt. Als je éénmaal de juiste rechten heb, voer dan het volgende commando uit: fdisk -l. Er zullen een aantal regels op het scherm worden getoond, kijk naar de regels die betrekking hebben tot je USB/SD kaart en onthou welke device boot de Linux partitie heeft. In mijn geval was dit /dev/sdb2. Voer daarna de volgende commando uit en verander /dev/sdb2 naar de device boot dat betrekking heeft op jouw systeem.

fsck.ext4 -y /dev/sdb2

rasp-03

Het systeem zal nu de bad blocks gaan repareren waardoor de Raspberry Pi weer normaal zal opstarten. Dit proces duurt een paar minuten.

rasp-04 rasp-05

En de OS van je Raspberry Pi is weer tot leven gebracht! Om dit probleem in het vervolg te voorkomen is het verstandig om voortaan het halt commando te gebruiken als je de Raspberry Pi wilt uitzetten.